Za otroke le najboljše

Strokovnjaki se strinjajo: za dober razvoj možganov je branje izjemnega pomena! Pri branju sodeluje veliko več možganskih centrov kot pri kakšnih drugih dejavnostih, saj si moramo v možganih predstavljati podobe o katerih beremo. Zato je izjemno pomembno, da otroke navdušimo za knjige že v prvih letih življenja. Na srečo imamo kar nekaj izjemnih slikanic, ki navdušujejo tudi starše, ne le podmladek …

Zebra v ogledalu

Tina Arnuš Pupis je avtorica zgodbe, ki je izjemna tudi zato, ker se lahko bere tudi v obratni smeri - s tem pa zgodba dobi čisto obratno doživetje, sporočilo. Marta Bartolj pa je ilustrirala to zgodbo o zebri, ki se ogleduje v zrcalu. Sprva je navdušena nad sabo, potem pa se spomni na pripombe drugih živali in postane do svojega telesa vse bolj kritična. Slikanica ponuja izvrstno izhodišče za pogovore o samopodobi in samozavesti. Knjiga je izšla pri založbi Miš.

Po sledeh velikanov

Za male, pa tudi večje otroke bo zanimiva slikanica Maše P. Žmitek, ki predstavlja sesalce, ki so živeli na našem planetu v času kenozoika, torej v času po izumrtju dinozavrov. Tudi odrasli se bodo ob besedni (vsaka žival je predstavljena s kratkim opisom tipičnih značilnosti) in slikovni predstavitvi 19 sesalcev marsičesa naučili, najmlajše pa bo gotovo navdušila priložena črtna mreža, s katero se narisane živali animira, spravi v gibanje. Živali tako postanejo še bolj resnične, še bolj vredne občudovanja.

Mumin - 2. knjiga zbranih stripov

Nepozabni, čarobni svet švedsko-finske pisateljice in ilustratorke Tove Janssen se tokrat predstavlja še v drugi knjigi prvič zbranih stripov. Tokrat boste uživali ob  štirih zgodbah: Muminove zimarije, Muminmamina služkinja, Mumin zgradi hišo in Mumin obrne nov list. Zgodbe so bile izvorno objavljene v revijah in časopisih, vendar pa gre za prave risoromane, ki prekipevajo od življenja, duhovitosti, prisrčnosti, neugnanih dogodivščin in iskrive domišljije. Prav ta navihana plat teh risanih junakov je tisto, zaradi česar so priljubljeni praktično po celem svetu.

Medved in klobuk

Med ustvarjalci del za najmlajše je Anja Štefan že dolgo prava zvezda. Zakaj je tako, se lahko prepričate tudi v novi slikanici, ki jo je ustvarila s prav tako izjemno ilustratorko Ano Zavadlav. Glavni junak hudomušne zgodbe je medved, ki ima nov rdeč klobuk, a mu ga odpihne veter! Na lovu za klobukom se medvedu pridružijo še druge živali, vendar so neuspešne. Klobuk leti, leti - dokler se ne zatakne med veje mogočnega hrasta. Kako je mogoče, da je klobuk ujel nekdo, ki je samo stal pri miru, se čudijo živali - otroci pa bodo lahko ob tem razmislili, kako dobro je, da imamo različne lastnosti, ki pridejo prav v različnih situacijah.

Lučka Lučka in senca Senčica 

Pesnik in pisatelj Peter Svetina ter ilustrator Damijan Stepančič, oba prejemnika številnih nagrad, sta združila moči v tej odlični in ganljivi slikanici o lučki, ki si želi svojo senco. Kajti vsaka luč jo ima. Ko jo prižgeš, jo zagledaš. A lučka Lučka je, potem, ko so preurejali babičino stanovanje in je pristala na zabojniku, šla na pot. Želela si je imeti senco. Jo bo našla?

Jaz sem taka, ti si tak

Ljudje smo polni predsodkov do vseh, ki so od nas v čem drugačni. Namesto, da bi se veselili razlik, se nam zdijo čudne, pogosto jih obsojamo. Še posebej, če nismo vajeni drugačnega življenja, kot je to okoli nas. Zato je knjiga, ki so jo ustvarili priznani nemški umetniki Anke Kuhl, Alexandra Maxeiner, Jorg Muhle, Moni Port, Natascha Vlahović, Philip Waechter ter Zuni in Kirsten von Zubinski, povezani v združenje Labor Ateliergemeinschaft, tako zelo pomembna. V knjigi so slike, stripi, fotografije, zabavne in razmišljujoče domislice in zgodbe, ki nas spodbudijo, da ljudi začnemo opazovati na nov, drugačen način. Kažejo nam, da nam je skupnega več, kot si mislimo. Ta knjiga nas opogumlja, da smo taki, kakršni pač smo, in da tudi drugim dovolimo biti to, kar so – normalni, ampak vseeno samosvoji. Brez vseh predsodkov, saj je drugačno lahko bolj zanimivo!