Francoski zvezdnik z velikanskim apetitom

V seriji Bon Apetit, ki prihaja danes, 23. septembra ob 22.00 na spored TV3, se francoski zvezdnik Gérard Depardieu poda po Evropi, od Škotske, prek Bavarske in Portugalske, in odkriva kulinarične dobrote posameznih držav oziroma njihovih pokrajin. 

V 80-tih in na začetku 90-tih je bil danes 70-letni igralec največje ime francoske (in svetovne) kinematografije. Ob Robertu De Niru je nastopil v Bertoluccijevem filmu 1900, bil dolgonosi tragični Cyrano de Bergerac – zajadral pa je tudi v Hollywood, kjer mu niti to, da ni znal angleško, ni preprečilo, da ne bi od Andie MacDowel posnel komedije Zelena karta. Vsega skupaj je posnel okoli 170 filmov in velja za enega najslavnejših Francozov vseh časov.

Nekdo se je pošalil, da ga je v seriji Bon Apetit včasih kar težko gledati, ko s prenajedanjem prodira po vsej Evropi, a hkrati to počne tako zabavno, da ga preprosto moraš gledati.  Med najzgodnejše kulinarične spomine, razkriva, sodijo prašičja pljuča, ki jih je pripravljal oče René, delavec v jeklarni, prostovoljni gasilec in alkoholik, ter v glineni posodi pečen – ste pripravljeni? – jež, kar naj bi bila romska specialiteta. Neka ženska, ki je včasih kot kuharica živela pri Gerardu in njegovi takratni izvoljenki, francoski igralski divi Carol Bouquet, je povedala, da je gospodarja pogosto našla sredi noči na tleh pred hladilnikom, ko se je basal s camembertom in ga splakoval z rdečim vinom. Njegov apetit je bil velikanski in tak je še danes.  V seriji Bon Apetit ima poleg njega, se pravi velikanskega apetita, še dva zvesta spremljevalca: sprehajalno palico in kuharskega mojstra Laurenta Audiota. Slednji kuha v eni od dveh pariških restavracij v Gerardovi lasti. Kaj je lepšega, če rad ješ, kot to, da imaš svojo restavracijo!