Krvav in gnusen Hannibal

»Precej krvava in z veliko gnusa.« Tako je Mads Mikkelsen na kratko opisal serijo Hannibal, v kateri igra naslovni lik in ki delno temelji na romanu Thomasa Harrisa Rdeči zmaj. Da je temu res tako, se lahko prepričate vsak torek, ko je ob 22.00 serija na sporedu na TV3.

»Hannibal je triler,« dodaja danski igralec. »Kaj takega je mogoče samo na ameriški televiziji. Gre za miselne igrice, prepletene z res veliko odvratnimi prizori.« V eni epizodi recimo naštejemo kar 39 trupel, v drugi izvemo za ženska trupla, ki so jih spremenili v farmo gob.

Mads se je sicer trudil najti vsaj delček sočutja do psihopata, kakršen je Hannibal, čeprav ni nobenega dvoma, da je zlikovec. »Pri vsakem liku, ki ga igraš, moraš najti tisto, kar ti je všeč. V tem primeru mi je všeč, da je tako dobro dodelan. Je zbiratelj umetnin, rad ima opero.«

Serija Hannibal je prva televizijska priredba zgodb o tem serijskem morilcu, ki ga je najprej leta 1986 upodobil  Brian Cox v filmu Manhunter, potem ga je nasledil Anthony Hopkins v treh, Ko jagenjčki obmolknejo (vloga mu je, vemo, prinesla oskarja), Hannibalu in Rdečem zmaju.

Ker v seriji še nihče ne ve, kakšen je v resnici, Hannibal Lecter v njej velja za sijajnega psihiatra. In skozi njegova vrata vstopi FBI agent Will Graham (Hugh Dancy), ki ga je k Hannibalu poslal njegov šef. Pri liku, ki je tako temačen kot Hannibal, bo tema vseeno vedno premagala svetlobo. »Bliže se hudiču ne bi mogli približati, kot se mu lahko z njim,« je prepričan Mads, »glede na to, da tudi hudič nima razloga za svoja dejanja. Ko medicinski sestri izpuli jezik, se mu utrip ne dvigne nad 60 na minuto. To ni človek. Je padli angel. Je Hudič. Je antikrist. Vsekakor ni anti-junak, kot pravijo nekateri.«