Spoznajte kraljevsko družino od blizu

Na TV3 se ta četrtek ob 21.15 začne nova serija Skrivnost nizozemske kraljeve hiše, v kateri bomo spoznali, kaj se je dogajalo na nizozemskem dvoru v ne tako davni preteklosti.

V vsej zgodovini nizozemske kraljeve družine je bil daleč najbolj kontroverzna osebnost pokojni princ Bernhard. Ta je leta 2004 skušal prepričati princeso Máximo, da bi se soočila s svojo usodo in postala kraljica Nizozemske skupaj z njegovim vnukom Willemom-Alexandrom. Njegova zgodba je marsikomu v poduk in ne razkriva zgolj razlik med njim in Máximo, ampak prikazuje tudi, kako sta si bila v marsičem podobna. Nekatera razkritja jo prisilijo, da se zamisli nad svojo preteklostjo in nad svojimi odločitvami. Je pripravljena za vsako ceno postati kraljica?  Bernharda pa spremljamo od palače Soestdijk v nekoč nemškem Reckenwaldu, nacističnega Berlina in Londona v vojnem času, od Kanade do Argentine in Evite Perón in še dlje. Gre za vznemirljiv portret sveta od tridesetih let prejšnjega stoletja pa vse do 21. stoletja. Bernhard, ki so mu rekli tudi malopridnež oranžnega, si skozi desetletja ves čas prizadeva ugotoviti, kakšna sploh je njegova usoda.

Poleg tega nadaljevanka Skrivnost nizozemske kraljeve hiše prikazuje še zgodbo oblegane kraljice Beatrix oziroma dogodke, ki so pripeljali do njene abdikacije. 30. aprila 2009 so na Nizozemskem praznovali kraljičin dan. Vse mesto Apeldoorn je na ulicah med obiskom kraljevske družine. Slavje se nenadoma konča, ko kot strela z jasnega – in na očeh milijonov – črn suzuki nenadzorovano zaorje v zbrano množico, in izvede atentat na kraljico Beatrix in njeno družino. Čeprav je zasejal smrt in pustil za seboj ogromno nedolžnih žrtev,  je atentat neuspešen. Beatrix pa je pretresena do dna duše.

Kako zelo bolj preprosto je bilo življenje leta 1961, ko je bila samo princesa. A tudi to je bila samo prevara in tisto, kar sledi, je težavno soočanje ženske z njeno monumentalno nalogo. Ali bo lahko hkrati mama, žena in kraljica? Se je mogoče dvigniti nad kontroverznosti in škandale, v katere je vpletena njena družina? Ali pa mora svojo srečo in srečo svoje družine žrtvovati zavoljo ljudstva?

Glavni vlogi v nadaljevanki sta odigrala priznana nizozemska igralca Daan Schuurmans in Willeke van Ammelrooy, ki ju je pot občasno zanesla tudi v hollywoodske filme.