Cerklje na Gorenjskem – kjer živijo gostoljubni ljudje

Ingrid Ulaga tokrat predstavlja Cerklje na Gorenjskem, ki so z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško - Savinjskih Alp stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev. Vse to je oplemeniteno z urejenostjo okolja in gostoljubnostjo ljudi, ki tu živijo. To je potrdila tudi Turistična zveza Slovenije, ki je Cerklje na Gorenjskem že trikrat okronala z laskavim naslovom najbolj urejeni in gostoljubni kraj v Sloveniji.

Predstavitev občine je tokrat Ingrid začela na gradu Strmol, ki leži na obronkih Dvorjanskega hriba. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba dobila ime in ga kljub kasnejšim menjavam lastnikov obdržala do danes. Grad se je ohranil skozi burna stoletja zgodovine, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem. Grad Strmol je eden izmed le dveh slovenskih gradov z ohranjeno originalno pohištveno opremo. Njegov zadnji zasebni lastnik, Rado Hribar, je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti in eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev, grad pa sta skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. V Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Njuno zgodbo lahko spoznate v knjigi Draga Jančarja "To noč sem jo videl", podoživite pa jo na Strmolu. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Z gradu pa se je Ingrid odpravila v spominski park v Cerkljah, kjer so razstavljeni doprsni kipi veljakov, ki s pomembno prispevali tako k razvoju in prepoznavnosti občine Cerklje na Gorenjskem kakor tudi v zakladnico slovenske kulture. Tam se je voditeljica z županom pogovorila o napredku občine v zadnjem desetletju, nato pa se je odpravila na Vodnikovo domačijo. Gospodarski objekt, ki je bil prvotno namenjen reji prašičev, je s temeljito prenovo v zadnjih dveh letih postal turistično-gostinski objekt. Hotel ima 45 ležišč, ki ustrezajo kategorizaciji štirih zvezdic, sejno dvorano za 30 do 40 ljudi, wellnes kotiček in gostinski del.

Med bogato ponudbo kulinarike v tej občini je treba omeniti Dvor Jezeršek, ki ga vodi Luka Jezeršek, ki je v zadnjih letih eden najbolj znanih gostincev pri nas. Ne samo, da imajo pestro ponudbo kulinaričnih dobrot - pred časom so ustanovili tudi Akademijo Jezeršek, ki je nastala zardi želje po poučevanju in prenašanju znanja na nove generacije. Med številnimi delavnicami, ki jih redno pripravljajo, je tudi Divje in okusno, kjer vas bodo naučili, katere divje rastline lahko uporabimo v kuhinji.

Med številnimi zanimivostmi je za naslednjo točko Ingrid izbrala ribnik Lahovče, ki je priljubljena točka za sprehajalce, v zadnjem času pa še posebej za navdušence nad nordijsko hojo. Od tam pa se je voditeljica odpravila v Čebelarstvo Strupi, kjer je tudi čebelarski muzej, saj imajo na tem koncu dolgo tradicijo čebelarstva. Že leta 1920 so takratni čebelarji Cerkelj in okoliških vasi ustanovili čebelarsko podružnico s sedežem v Cerklja, ki je bolj ali manj aktivno delovala do konca II. svetovne vojne. Po koncu vojne se je čebelarska podružnica preimenovala v čebelarsko družino Cerklje.

Tretja oddaja se začne z obiskom Krvavca, ki je eno najbolj priljubljenih smučišč pri nas, čeprav ga je vredno obiskati tudi v drugih letnih časih, ne le pozimi. na Krvavcu imajo namreč pustoloski park, pa urejene peš poti, organizirajo poroke, preživetje v naravi … Nato pa se je Ingrid odpravila do samostana in cerkve Adergas, kjer hranijo največji sakralni zgodovinski dokument pri nas. Sicer pa so tam tudi prostori KUD Pod Lipo, v okviru katerega delujejo otroška in mladinska dramska skupina, Orffov orkester, recitatorji …

Raziskovanje Cerkelj na Gorenjskem je Ingrid zaključila na turistični kmetiji Pr’ Dovar. Na kmetiji imajo 8 sob, ponujajo pa samo domačo hrano, saj so samozadostni in med drugim tudi sami pečejo kruh. V peki se je tokrat izkazala tudi Ingrid, ki pravi, da je vedno znova presenečena, koliko izvrstnih turističnih kmetij je pri nas.