Klepet ob kavi spet poln zanimivosti

V tem tednu boste izvedeli vse, da boste jeseni čim bolj polni energija in zdravja. Pa tudi pripravljeni na morebitno pomanjkanje električne energije. In ker se je ravno začelo novo šolsko leto, bo v oddajah tudi nekaj vsebin za boljšo vzgojo otrok.

PONEDELJEK

V mesecu septembru se zgodi prelomnica v pretoku energije. Nastopi namreč jesensko enakonočje, ki predstavlja začetek jeseni in portal ravnovesja, ki pa se bo odprl že nekaj dni prej. Kako lahko v ta praznik razsvetljenja stopite bolj prečiščeni in maksimalno podprti? Nadaljujemo s podkrepljenimi resnicami o delovanju čage v onkološke namene, za konec pa še nekaj izhodišč o tem, kako na telo delovati celostno s pomočjo adaptogenov (v primeru kroničnih in drugih bolezni).

TOREK


Po TKM spada september v kategorijo “pozno poletje”, je pa to tudi čas transformacije, ki sovpada z začetkom šole in nekim novim ciklom obveznosti. V tokratni oddaji boste izvedeli, kako se na september v fizičnem, duhovnem in mentalnem smislu pripravljajo biohackerji. Konec oddaje pa tokrat posvečamo ključni dejavnosti, s katero lahko rešimo cel spekter zdravstvenih težav – slab imunski sistem, visok holesterol, napihnjenost, zaprtje, alergije, avtoimunska stanja itd.

SREDA


V mesecu septembru se zgodi prelomnica v pretoku energije. Nastopi namreč jesensko enakonočje, ki predstavlja začetek jeseni in portal ravnovesja, ki pa se bo odprl že nekaj dni prej. Kako lahko v ta praznik razsvetljenja stopite bolj prečiščeni in maksimalno podprti? Sledi kratek prispevek o tem, zakaj pomanjkanje vitamina B težje zaznajo moški, zagotovo pa ga dobro poznajo ženske, ki pomanjkanje občutijo kot potrtost, izmučenost, divjanje hormonov ter nerazložljivo in nepotešljivo željo po sladkarijah, v zaključku pa delimo še kuharski vodnik po uporabi stročnic.

ČETRTEK


Že pred leti smo opozarjali na to, kako se pripraviti na življenje v času krize in podnebnih sprememb, zdaj pa se zdi, da je obnavljanje znanj preživetja v času električnega mrka veščina, ki bi jo moral obvladati vsak. Kako se znajti, če za več dni ne bo elektrike? O osnovnih pripomočkih, pripravljalnih vajah za preživetje v času mrka in ključnih informacijah, ki vam lahko rešijo življenje, smo govorili z Larisom Žurgo in Ireno Rotar. Sledijo napotki, kako v nestanovitenem času v svojo duhovno prakso vpeljati lastni glas, ki je najboljši zdravilec, pristne zvoke in meditacijo, za konec pa bo o ključnih postavkah v prehrani nosečnic govorila certificirana nutricionistka Jeleno Dimitrijević.

PETEK

S 1. septembrom je v šole šlo skoraj 200.000 učencev, od tega malo več kot 20.000 prvošolčkov. Da bi šolske izzive lažje in uspešnejše premagovali, jim za zajtrk pripravite nekaj hranilnega, kar jim bo dalo dovolj energije in bo podmazalo njihove možgane. Super hranilen obrok za šolarje bo v tokratni Hipokratovi kuhinji pripravljala Barbara Radojlovič. Sledi kratko povabilo na septembrski Vikend tekoči post, za konec pa izdamo še skrbno varovano skrivnost, ki bo šla v nos proizvajalcem kozmetike – v kateri hrani se nahajajo najdražje anti age sestavine, kot so niacinamid, hialuron, mlečna kislina, retinol, kolagen, ceramidi …?

SOBOTA

Skupaj z montessori pedagoginjama Sandro Oman in Suzano Veselič pojasnjujemo, kako so materiali montessori in ureditev prostora pomembni za gibalni razvoj otrok, kaj je ključna naloga materialov v montessori pedagogiki, kako postaviti okolje, ki služi otroku, kako izdelati določene pripomočke ter katere aktivnosti, ki temeljijo na montessori principih, lahko v svoj vsakdan vključite že takoj danes. Sledi pogovor z Dušanom Doblanovičem Jimmyjem o tem, kako lahko v jesenski solsticij oz. praznik razsvetljenja stopite bolj prečiščeni in maksimalno podprti, za konec pa še predlogi, kako (in zakaj) v telo vnesti dovolj “zelene moči”.