Knjige za najmlajše

Prav nič nenavadno ni, da so knjige za najmlajše običajno najlepše. Atraktivne ilustracije zagotovo pomagajo pri tem, da otroci raje vzamejo v roko knjige. Ker si želimo, da bi tudi v prihodnje čim več ljudi z veseljem bralo, morajo biti knjige za mlade bralce tudi vsebinsko zanimive, inteligentne. Na srečo imamo pri nas pester izbor, kar dokazujejo tudi novosti, ki smo jih izbrali za predstavitev.

Mali planet

Pri založbi Didakta je izšla zbirka pesmi za otroke in mladino o naravi, živalih in času na našem malem planetu. Avtorica pesmic je Mirjam Novak. Knjiga ima 112 strani, med pesmicami pa boste našli tudi tole:

ČAS

Na času jezdim,
v galopu in topotu
od dogodka do dogodka.

V morju časa plavam,
na tokovih in valovih,
ki pljuskajo ob stene dni
in strop noči.

Letim na vzgonu časa,
kot lahen list, otroški zmaj,
v razdaljah med nekoč in zdaj.

 

Brata Levjesrčna

Pri MK so poleg Pike nogavičke in Ronje, razbojnikove hči izdali tudi Brata Levjesrčna - še eno uspešmnico izjemne Astrid Lindgren (1907–2002), ki je verjetno najbolj znana švedska mladinska pisateljica, saj je napisala 34 del za mladino in 41 slikanic. Njene knjige so bile prevedene v več kot 100 jezikov in prodane v več kot 165 milijonih izvodov.

Zgodba se začne, ko je Karel Lev hudo bolan in leži v postelji, njegovo življenje pa se bliža h koncu. Nekega dne domačijo Levovih zajame požar. Karla iz objema ognjenih zubljev reši njegov starejši brat Jonatan, a ob tem izgubi življenje. Toda brata se kmalu spet srečata in skupaj zaživita v pravljični deželi Nangijali, kjer se morata spopasti z zlobnim Tengilom …

 

Klementina ima rada rdečo

To je zabavna in napeta detektivska zgodba, polna nepričakovanih preobratov, ki jo dopolnjujejo čudovite ilustracije. Skupina otrok je poletje preživela na deželi, v hiški na robu gozda. Zdaj, ko se počitnice končujejo, se jim zdi , da se jim ni zgodilo nič vznemirljivega, o čemer bi lahko pripovedovali sošolcem po vrnitvi v šolske klopi. A potem na zadnji dan ob bližnjem ribniku najdejo prestrašeno deklico, ki trdi, da je izgubila Klementino. Otroci ne vedo, kdo to v resnici je, a se odločijo, da bodo deklici pomagali. Odpravijo se v noč, preseneti jih nevihta in uganka o Klementini je vse bolj zapletena. Pred njimi je prava poletna pustolovščina, ki je še dolgo ne bodo pozabili ...

To klasično mojstrovino iz šestdesetih let prejšnjega stoletja je napisala poljska pisateljica Krystyne Boglar in je prevedena v številne jezike. Ilustriral jo je Bohdan Butenko (1931–2019), eden najboljših poljskih ilustratorjev.

 

Male rdeče sani

Pri založbi Hiša knjig so izdali ljubko slikanico avtorice Erin Guendelsberger in ilustratorke Elizavete Tretyakove o ljubkih rdečih saneh, ki imajo posebno moč.

Male rdeče sani so vedele, kaj zmorejo. Globoko v srcu so čutile, da bi se lahko naučile vsega, postale bi lahko kar koli! Lahko bi celo spoznale Božička ter se naučile leteti! In ta božič bodo to tudi dokazale. Dokazale vsem nejevernežem! Male rdeče sani so namreč v mali prodajalnici, kjer se druge stvari posmehujejo takim sanjam ...

 

Hrošč leti v somraku

Trije najstniki se po naključju (ali pa tudi ne) ob točno določenem in usodnem trenutku znajdejo na skrivnostni Selandrovi domačiji. Priče so nenavadnemu dogodku, ki v njih vzbudi veliko radovednost. Svoje počitnice posvetijo raziskovanju vznemirljive zgodbe o nesrečni ljubezni med Emilijo in Andreasom ter egipčanskem kipu, ki ga je Andreas pred več kot dvesto leti prinesel v njihovo švedsko mestece in tako sprožil verigo usodnih dogodkov.

Priljubljeni mladinski roman je napisala švedska pisateljica in Andersenova nagrajenka Maria Gripe. V njem se prepletajo zgodovina in mitologija ter resnični in domišljijski svetovi, ki jih v enkratno celoto povezuje napeta kriminalna zgodba.