Zlati ključi ta teden raziskujejo Idrijo

Tokrat bo voditeljica Ingrid Ulaga raziskovala mesto, ki je na UNESCO seznamu svetovne dediščine, saj je tam drugi največji rudnik živega srebra na svetu! Idrija pa je poznana tudi po čipkah in žlikrofih, čeprav se tam skrivajo še mnoge zanimivosti in bogata zgodovina.

Že davno preden se je začela tam razvijati človeška civilizacija, so se tam sprehajali predniki dinozavrov! Pred 220 milijoni let je namreč okoli divjega jezera hodil dvonožni plazilec, čigar odtise si lahko pogledate in se jih celo dotaknete!

V oddaji bodo predstavljene klekljarice, ki bodo Ingrid usmerile v Mestni muzej, kjer imajo tudi največje ohranjeno vodno kolo. Že v 16. stoletju so v mestu zgradili vodni kanal, ki je dovajal vodo za rudniške naprave. 

Idrija se poleg naravnih lepot in kulturne dediščine ponaša tudi z izvrstno gastronomijo. Najbolj poznani so žlikrofi - testenine, polnjene z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko. V Idriji jih pripravljajo že vsaj sto petdeset let. Med kulinaričnimi dobrotami pa bodo v oddaji predstavili tudi sir, saj ima sirarstvo v Idriji dolgo tradicijo. Žejne pa bo morda zanimala geruša - alkoholna pijača, ki so jo nekdaj knapi pripravljali z mešanjem pelinovega čaja in čistega alkohola. Grenka pijača je med rudarji kmalu postala priljubljen način za lajšanje vsakodnevnih tegob.