Zlati ključi v Dobrni

31,68 km2 površine, 11 zaselkov, 2.200 prebivalcev - to so številke občine Dobrna, ki je najbolj poznana po termah, v oddaji Zlati ključi pa bodo raziskali še vse ostale tamkajšnje znamenitosti.

Voditeljica Ingrid Ulaga je tokrat najprej obiskala Ustvarjalnico Zvonček, kjer izdelujejo in prodajajo izdelke otroci CUDV Dobrna ob pomoči svojih mentorjev. Nato se je odpravila do cerkve Sv. Miklavža, v kateri je tudi zelo zanimiv relief rimskega vojščaka, ponedeljkovo oddajo pa bo zaključila na kmetiji, kjer ji bodo povedali, koliko so stroji olajšali delo kmetom.

Potem bo Ingrid iskala vrelec mladosti in ga tudi našla - v Zdraviliškem domu v termah Dobrna - najstarejšemu še delujočemu termalnemu zdravilišču v Sloveniji! Terme so nastale okoli vrelca, ki ima res kakovostno vodo, tako da ne preseneča, da so na zdravljenje v preteklosti prišle številne pomembne osebnosti, kot so Louis Napoleon, Marija Terezija, Karl May … Zanimiv je tudi 200-let star park, v katerem so posebne energetske točke in marmorne kopeli.

Čeprav terme močno zaznamujejo Dobrno, pa imajo tam še druge zanimive turistične točke, kot je na primer Hiša kulturne dediščine, pa Vovkov mlin, ki je star več kot 450 let, a še vedno deluje ali pa domačija Blažiš, kjer lastnik Peter Habe razstavlja številne starine, ki so njegov hobi že vrsto let. Tam boste našli na primer zbirko orožja iz 2. svetovne vojne, pa cel kup starih avtomobilov in koles … Vsekakor bodo oddaje izjemno zanimive.