Vse o smrti …

Na naši televiziji se ta konec tedna začne petdelna dokumentarna serija Tabu: In na koncu smrt. Jon Sistiaga raziskuje smrt, ki je verjetno najbolj intimen dogodek v življenju. Obišče več držav v katerih je odnos državljanov do evtanazije, samomora ali pravice do dostojanstva ob smrti prežet s čustvi in globino, ki jo redko vidimo na televiziji.

Prvi del serije Tabu: In na koncu smrt s podnaslovom Prolog bo na sporedu že to soboto, 16.2. ob 22:30. Vsako leto na svetu umre približno 57 milijonov ljudi. Toda ali zares vsi umrejo? Ob raziskovanju evtanazije, pomoči pri samomoru in paliativne sedacije se Sistiaga pogovarja s pacienti, zdravniki, skrbniki in duhovnikom. Prva epizoda je posneta v Španiji in Italiji, kjer se Sistiaga sreča z najstarejšo žensko na svetu.

V nedeljo, 17.2. ob 21:30, bo na sporedu drugi del z naslovom Epilog. V Švici pomoč pri samomoru ni kriminalno dejanje. Organizacije kot so EXIT in Lifecircle controversially pomagajo neozdravljivim bolnikom, ki izrazijo željo, da želijo končati svoje življenje. Sistiaga obišče tudi Kolumbijo, edino latinskoameriško državo, kjer je evtanazija zakonita. Tam spozna ljudi, ki so se zanjo odločili.

Naslednjo soboto, 23.2. ob 22:30 bo v tretjem del Tabu: In na koncu smrt – Izhod, pod drobnogledom samomor. Sistiaga se v tej oddaji sreča z ljudmi, ki so preživeli poskus samomora in tistimi, ki za ta usodni korak niso imeli dovolj poguma. Pogovarja se tudi s predstavniki oblasti, ki skrbijo za preprečevanje samomorov. V nedeljo, 24.2. ob 20. uri pa bo na sporedu 4. del z naslovom Vrnitev, kjer bomo spoznali ljudi, ki so za las ušli smrti v raznih nesrečah. Človeštvo se že od nekdaj sprašuje, kaj se dogaja tik pred smrtjo. Sistiago pa zanima tudi ali strah pred smrtjo v tistem trenutku res izgine. Zadnji, peti del te serije z naslovom Konec pa bo na sporedu 2. marca, v njej pa bomo spoznali profesorja Antonia Aramayona, ki se je odločil končati svoje življenje.